Trefaset vekselstrøm

 

I har tidligere set hvordan det er muligt at fremstille vekselstrøm ved at bevæge en magnet tæt på en spole. Forsøget på billedet til venstre efterligner virkeligheden lidt mere, idet det viser en opstilling der er egnet til at vise principperne for trefaset vekselstrøm.
De 4 polstænger forestiller en trefaset kontakt. og 0 (nul) ses længst til venstre. Alle spolerne er anbragt således de hver har en ledning til denne 0-ledning. De øvrige tre er forbundet med til hver sin spole..

Hvis vi sætter et Voltmeter ind for at måle spændings-forskellen mellem 0 og en af faserne vil voltmeteret i dette tilfælde vise de lidt over 4V voltmeteret viser

Her ses så spændingsforskellen mellem 2 faser.
Den ses tydeligt at være større - knap 8 V

Opstillingen af spolerne ses tydeligere her. Spolerne danner en vinkel på 120 grader, så de tilsammen danner en cirkel.
Når en magnetpol fra den cirkelformede magnet i midten passerer en spole varer det 1/3 omdrejning inden den næste spole nåes. De tre vekselspændingskurver vil da være forskudt 1/3 periode i forhold til hinanden.

En ide om hvad der sker kan ses her. Hvor vekselstrøms kurverne her vist gennem et dobbelt oscilloscop - den ene kurve viser 0-F, den anden F-F, krydser hinanden vil spændingsforskellen være nul - og spids til spids værdien mellem de faser er større en maksimalspændingen ved bare den ene.
I det praktiske liv ser vi at 0-F giver 230 V og F-F giver 400 volt. Sidstnævnte bruges bl.a. til mange komfurer og vaskemaskiner. Og kræver særlige sikringer der kan tåle 16 Ampere mod de 10 Ampere vi ellers har. Det kræver i øvrigt også en anden kvalitet af ledninger