Saltsydning

 

Saltsydning er en metode til fremstilling af salt. Princippet er meget enkelt - en saltvands opløsning inddampes til der stort set kun er saltet tilbage. Sker dette med havvand, må vi dog forudse tilstedeværelsen af mange andre stoffer end lige Natriumchlorid.

Til venstre er pigen ved at inddampe 20g salt opløst i 100 g vand (100 ml), og efterhåndes dannes der tydelige spor af saltet - se blandt andet glassets sider.

Her et par rigtige saltsyde kar - fra saltcentret i Mariager.

Mange steder brydes salt i deciderede saltminer. Saltstykket til højre har jeg medbragt fra en rejse til Rumænien - hvor vi blandt andet besøgte en saltmine. Den var flere hundrede meter dyb - i øvrigt en spændende oplevelse.

Billede er ganske almindelig køkkensalt fotograferet gennem et mikroskop (60 x). Og det er rimelig tydeligt at se den terningeformede struktur jeg har omtalt tidligere. Mikroskopet er et IntelPlay til PC. Ganske nemt at bruge. Tilsluttes USB porten, men det er en ganske anden historie.

Dansk salt udvindes fra en såkaldt horst der ligger et pænt stykke vej fra selve saltudvindingsanlægget i Mariager. Princippet i saltudvindingen ses her.

Ferskvand løber ind - og tilbage pumpes en saltopløsning. Billedet er affotograferet fra saltcentret i Mariager.

 

I øvrigt:

Kemisk kan salt konstateres ved hjælp af sølvnitrat - se under dette i kemimenuen. Og det er her Chlorid ionen man "udnytter".
Saltvand leder den elektriske strøm - en egenskab der er karakteristisk for de fleste ionforbindelser.
Opvarmning af saltvandet forøger ledningsevnen.
Smeltet salt leder også den elektriske strøm.
Når saltprocenten er over 30 i et kar kan du ikke synke.
(det døde hav - prøv det i saltcentret)
Salt fremmer rust dannelse