Jordens Magnetfelt


Jordens magnetfelt skabes hovedsageligt af elektriske strømsystemer i jordens indre. Lokale bidrag kan komme fra magnetiske mineraler i jordskorpen. Et lille bidrag kommer fra elektriske strømme i den øverste, ioniserede del af atmosfæren, ionosfæren, og fra de yderste regioner i jordens magnetosfære, som afgrænses af solvinden.
Billedet viser forestillingen om jordens indre. Inderst en fast kerne hovedsageligt af jern og nikkel. Så en flydende kerne af smeltet metal, som er elektrisk ledende og i stadig bevægelse, hvorved der opstår et magnetfelt gennem en slags dynamovirkning. Yderst den faste skorpe, som kan indeholde magnetisk materiale. Magnetfeltet er vist ved feltlinier ud i rummet.
Ørsted satellitten måler det magnetiske felt med stor nøjagtighed overalt på jorden og dermed give forskerne mulighed for at lave nøjagtige modeller af feltet for derved at skelne de forskellige bidrag fra hinanden. Dette arbejde vil give grundlag både for forskning i jordens indre struktur, for undersøgelser af den faste skorpes forhold, og for videnskabelige undersøgelser af strømsystemer i rummet. Sådanne strømsystemer i rummet er en side af rum-vejret. "Uvejr" i rummet kan give betydelige forstyrrelser for satellitter og for tekniske systemer på jorden.

Og for Ørsted er det så lykkedes at måle:
Billedet viser i grafisk form den Internationale Geomagnetiske Reference Felt model, IGRF2000, som er baseret på Ørsteds målinger af jordens magnetfelt. Med IGRF2000 modellen er feltet her beregnet overalt på jorden. Den blå-sorte farve viser, hvor feltet er kraftigst. Den gul-røde farve viser, hvor feltet er svagest. Jordens magnetfelt er kraftigt ved nordpolen nær Grønland og ved sydpolen ved Antarktis samt i Sibirien. Det er særligt svagt ved den såkaldte "Sydatlantiske Anomali" (SAA) ved Sydamerika.

Hvis du vil vide hvordan Ørsted måler så klik her
I øvrigt er der en misvisning mellem det et kompas viser og så der hvor Nord virkelig er.
I Danmark er denne misvisning til at leve med , den er < 2 grader. Men f.eks. på Thule er den > 60 grader.
På nedenstående side kan du selv undersøge misvisningen på et kort, samt blive yderligere orienteret
om jordens magnetisme klik her