Fremstilling af vingummi:
1. Vej:
70 g sukker 7 g kartoffelmel 3 g citronsyre - syre i fast form:
kemisk betegnelse: CHO(CH2COOH2)2COOH (E330) Vingummi er normalt en blanding af sukker, glucose, gelatine, farve og aroma stoffer. Glucosen (druesukker) har vi erstattet med stivelse aka kartoffelmel, der er kæder af glucose. Husblas se punkt 3 . Citronsyren giver en syrlig smag - en oplevelse sammen med anis ! Der har vist aldrig været vin i vingummi.
|
|
2. Mål:
20 ml vand - her bare vand fra hanen
|
|
3. Sæt:
10 blade husblas (gelatine-E441)i blød i et andet bægerglas vrid husblassen godt Gelatine (link engelsk, åbner i nyt vindue) er et animalsk protein, der opnås ved en delvis hydrolyse (kemisk proces hvor molekyler spaltes under optagelse af vand) af kollagen (bestanddel af bindevæv) fra knogler, sener og huder fra dyr. Råvarerne til gelatinefremstilling stammer typisk fra svin og kvæg, men kan også bestå af råvarer fra andre drøvtyggere (får og geder), fjerkræ, fisk og vildt. Processen for gelatinefremstilling består af følgende delproces ser ifølge oplysninger fra erhvervet: Først foretages en knusning af råvarerne, hvorefter der foretages en grundig affedtning. Dernæst behandles råvarerne i saltsyrebad i flere dage, hvorefter gelatineproduktet ekstraheres (udtrækkes) fra knogler, huder m.m. med syre og så behandles gelatineproduktet i basisk væske i flere uger. Derefter foretages ekstraktion i varmt vand. Endelig bliver gelatineopløsningen filtreret, koncentreret og steriliseret ved 140°C før den endelige tørring af produktet. Teknologisk har gelatine flere egenskaber som for eksempel emulgeringsmiddel, geleringsmiddel, bindemiddel og fortykkelsesmiddel. Gelatine anvendes i fødevareindustrien (bl.a. til konfekture, kødprodukter, husholdningsblas m.m.), i den farmaceutiske industri (bl.a. til kapsler) og i den fotografiske industri (til film).
|
|
4. Bland:
sukker, kartoffelmel, citronsyre og vand
|
|
5: Tilsæt:
få dråber aroma, mindre farve (find en sammenhæng mellem farve og smag), vi brugte anisolie, og citronsyren, der giver en syrlig smag. Aromaen kan undværes. Men ikke citronsyren. Denne giver en let syrlig smag, og kendetegner meget slik.
|
|
6: Varm
blandingen så den koger sluk gassen kom husblassen i og rør rundt medens den smelter afkøl bægeret i koldt vand hæld væsken i en isterninge-pose, vent til det størkner
Voila: det var dine hjemmelavede vingummi, bagefter kan man jo overveje om det hele kan gøres mere "mindre kemisk". Økologiske vingummier ? Lav en varedeklaration.
Carsten D Andersen og 8.b 04-11-2007
|