Radioaktivt affald


Affaldsstoffer fra bl.a. kernekraftværker og som udsender farlig radioaktiv stråling. Alt efter halveringstiderne for de radioaktive stoffer fra kernekraftværkerne sondres mellem

 


Heraf er de to første typer lav- eller mellemaktive, hvorfor de relativt let lader sig isolere, hvorimod tørt radioaktivt affald er højaktivt med et indhold af radioisotoper med halveringstider på adskillige tusinde år og derfor bør isoleres for bestandig.
Den sidstnævnte gruppe kan f.eks. lagres ved indsmeltning i glas eller keramisk materiale for derefter at blive deponeret i urfjeld, saltlejer og andre egnede geologiske formationer.
Ifølge Genève-konventionen af 1958 om det frie hav har de underskrivende stater forpligtet sig til at træffe foranstaltninger, som forhindrer forurening af havet med radioaktive stoffer. Også spørgsmålet med kontrol med udslip og dumpning af radioaktive stoffer har hyppigt været behandlet i international sammenhæng, især inden for Den internationale Atomenergi-organisation IAEA.
Ikke mindst miljøorganisationen Greenpeace har aktioneret mange steder i verden for at henlede verdens opmærksomhed på faren ved dumpning af farligt affald.

Se bl.a. på Internettet:

Her findes der en del materiale, engelsk:
http://www.greenpeace.org

Illustrationen herunder er fra denne side
http://www.ooa.dk
en dansk side hvis aktualitet er skiftende svarende til svenskernes indstilling til Bärsebäck